EducationRAON Boulevard (중이온 가속기)



DESCRIPTION

본 디자인은 '소통(Communication)'을 콘셉트로 사람과 자연, 그리고 과학 (기술)이 교류하는 커뮤니티를 창출함으로써 우주 탄생의 신비를 연구하며 인류에게 '즐거운(라온) 내일'을 선사하는 창조적 지성의 장소를 구축하고자 했다. 따라서 이 계획안이 명명한 '즐거운 대 가로수길(Raon Boulevard)'은 일차적으로 가속기 터널 내의 순간적 흐름(입자의 동선)에 대해 연구 및 지원 시설을 선형의 흐름(보행동선)으로 계승함으로써 가속 기동과 지원 시설의 효율적인 연계뿐만 아니라, 산책로 및 테라스로서 주변의 자연에 대한 통합적 수용, 사용자들 간의 지속적인 소통을 촉진하는 공공 영역으로서 작동하게 된다. 라온 블루바드를 기점으로 주변의 녹지 환경을 4가지 유형의 랜드스케이프로 조율하고 프로그램을 공간화하는 전략을 채택하였다. 대지의 중앙에 위치한 보존녹지를 순수 녹지(Pure Green), 라온 불바르를 가공된 녹지(Engineered Green), 가속기 영역을 과학적 녹지(Technical Green), 본부동과 지원시설을 연계하는 영역을 지속 가능한 녹지(Sustainable Green)로 구분, 그린 네트 워크를 구축하였고, 쾌적하고 효율적인 녹지 환경을 토대로 연계성과 확장 성을 고려한 배치 및 조닝의 축을 설정하였다. 

Taking 'Communication' as the driving design concept, our design attempts to create a sound community where meaningful dialogues can be generated among humans, nature, and science whilst also building a place of creative intelligence, a place in which a bright future is prepared through diligent research regarding the mysteries of the origin of the universe. 'Raon Boulevard' attempts to signify the linearity of humans’ walking movement along the support and research facilities, countered against the momentary movement of heavy ions within the accelerator's tunnel. The boulevard not only promotes an effective link between the accelerator and support facilities, but also helps people integrate with the surrounding natural environment whilst simultaneously maintaining a continuous sense of communication with the users by acting as both a trail and a terrace. Through the consideration of RAON Boulevard as a starting point, the design adopts a strategy to establish four distinct types of landscapes for the site's green environment for the purpose of spatial programming: a pure green landscape for the protective green area within the site, an engineered green landscape for RAON Boulevard itself, a technical green landscape for the accelerator and a sustainable green landscape for the area linking the main office with the support facilities. These four landscapes combine to establish a unique green network through which a pleasant and effective green environment is assured, while the axes for space composition and zoning are determined and are also able to effectively maintain both connectivity and expandability.



SUMMARY
DESIGN

2014
LOCATION

Yuseong-gu, Daejeon, Republic of Korea
USE

Education, Research
AREA

952,066.00㎡
G.F.A

129,660.77㎡
FLOORS

B2/F5
CLIENT

Ministry of Science and ICT, IBS



RENDERING
NEXT



PRESS

[건설경제]14.11.20_157억원 '중이온 가속기' 기본설계, 행림 품으로
[건설경제]14.11.25_설계당선작 돋보기 - 행림 '중이온가속기 시설'
[건축세계]15.01월 단행본_중이온가속기 시설건설사업, 오이도 역사전시관, 서울 복합화력 통합사무실, 기초과학연구원
[C3]15.01월호(365호)_중이온가속기 시설건설사업
[건축세계]15.02월호(237호)_중이온가속기 시설건설사업
[A&C설계경기]15.02월호(111호)_중이온가속기
[건설경제]16.11.22_한규철대표 인터뷰_중이온가속기 수주 위해 5개국 현장답사




#2014, #대전광역시, #설계, #당선, #연구시설, #업무시설, #Research, #Design, #Winner, #Education

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM