Office Building2nd HQ of Health Insurance Review Assessment Service (건강보험심사평가원 2사옥)



DESCRIPTION

화경이라는 컨셉을 바탕으로 3가지 화경; 조화, 상징, 소통이라는 개념을 포함하는 건강보험심사평가원 2사옥은 1화경으로서 주변환경 및 1사옥과의 조화와 대비를 강조하였고, 2화경으로서 1사옥, 나아가 건강보험심사평가원 이라는 전체적상징의 전이를 나타냈으며, 3화경으로서 주변의 자연환경, 인문환경 및 주민들과의 소통을 이룰 수 있는 새로운 건강보험심사평가원을 계획하였다. 원주 혁신도시 클러스터 지입부에 자리하게 될 건강보험심사평가원 2사옥은 혁신도시의 관문으로서 랜드마크 기능을 담당한다. 3가지 화경을 콘셉트로 디자인된 본 건물은 수직적 상징성을 가진 1사옥과의 연계를 고려하여 업무 동을 1사옥의 사징성을 확대 발전시키되 수평적으로 디자인하여 자연스러운 조화를 이루었다. 또한 1사3옥과 연결되는 브릿지 축을 강조하여 내부의 통합 로비, 외부의 마당으로까지 연결하여 1사옥과의 긴밀한 소통을 강화 하였을 뿐만 아니라 낮은 포디움으로 디자인된 포디움은 지역과 소통하는 열린 사옥의 이미지를 연출하였다. 건물 파사드는 한국청자의 색채를 고려해 제안되었다. 청자에서 영감을 얻은 청록색의 파사드는 낯과 밤의 빛환경에 따라 색채가 변하게 되며 하늘에 맞닿은 경계는 하늘색을 받아들여 어른거리게 된다. 안쪽으로 들여진 입면부는 청록색의 파사드와 대조되도록 흰색으로 제안되어 보다 시각적으로 부각되는 효과를 가진다. 포이어의 바닥을 목재 마감으로 하여 시각적 따뜻함과 안정감을 유지되게 하였다.

Under the concept of a "changing landscape", the new 2nd Headquarters of Health Insurance Review & Assessment Service is designed as an embodiment of three ideas; harmony, symbolism and communication. The first landscape emphasizes harmony and contrasts with both the surrounding environment and the existing headquarters. The second landscape describes a transitional flow of the symbolic statement that is expressed by Building 1 and, in a wider sense, the Health Insurance Review & Assessment Service as a whole. And the third landscape promotes communication with the neighboring natural and humanistic environments, as well as with the locals. Positioned at the entrance to the Wonju Innovation City cluster, Building 2 will become a new landmark as a gateway to the city. Designed under the concept of "three changing landscapes", the new building's horizontal form invokes a seamless harmony with the vertical expression of Building 1, building upon the expanded and evolved symbolism of Building 1. The bridge linked to Building 1 is extended to both an interior lobby and an outdoor courtyard to enhance engagement with the building. The low-rise podium expresses the image of an open space communicating with its local community. The Great Facade was inspired by the colors of traditional Korean pottery. The facade as a whole also changes color depending on the amount of daylight exposure. The line of the building glimmers, reflecting the colors of the sky. A white tone was proposed for the interior to visually contrast with the turquoise exterior facade. The foyer is finished with wood to help maintain a sense of visual warmth and stability.



SUMMARY
DESIGN

2016
COMPLETION

2019
LOCATION      

Wonju-si, Gangwon-do, Republic of Korea
USE

Office Building
AREA

38,398.00㎡
G.F.A

52,560.44㎡
FLOORS

B1/F9
CLIENT

Public Procurement Service



RENDERING
NEXT



PRESS

[건축세계]17.02월 단행본_2017 건축설계경기연감_ 2016 행림건축 프로젝트 
[A&C설계경기]16.12월호(122호)_송산그린시티 제1중 교사신축 및 이음터, 건강보험심사평가원 2사옥 
[건축세계]16.11월호(258호)_건강보험심사평가원 2사옥 건립공사 
[CONCEPT]16.11월호(211호)_건강보험심사평가원 2사옥 건립공사 
[건설경제]16.08.01_행림, '건강보험심사평가원 제2사옥 현상설계' 1위로 당선




#2016, #원주시, #설계, #당선, #2019, #업무시설, #Office Building, #Winner, #Design

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM