ARCHITECTURE
행림건축 설계파트의 전략 종목은 크게 도시주거설계, 도시개발사업, 공공건축사업입니다. 도시주거와 개발 분야에서는 새로운 친환경 패러다임과 
스마트 시티의 방향을 제시하며 경기도 등 정부발주사업에 역량을 집중해 사업을 진행하고 있습니다. 
특히 국방사업분야는 미국 국방부(육해공군)와 설계협약을 체결한 유일한 기업으로써 
국내 설계사무소 중 독보적 사업실적을 보유하고 있습니다. 

GovernmentCompetition Design for Government Integrated Data Center in Daegu (대구 정부통합 전산센터 계획안)



DESCRIPTION

본 계획안은 전산동과 행정동, 두 가지 프로그램을 하나의 통합형 건물로 계획하여 기능적 연계를 강화시킨 국내 최고의 친환경, 고효율, 안정성을 갖춘 클라우드 컴퓨팅 센터이다. 본 계획안은 주변 경관과의 조화를 고려하여, 매스의 배치를 지형에 따라 얹혀지도록 했으며, 하단부를 투명한 수평 루버 처리하여 '클라우드'로써 부유하는 듯한 경관이 형성되도록 계획하였다.매스의 형태는 견고한 이미지를 상징하는 단일 매스로, 청사로서 의 강한 정면성을 지니고, 반복적인 입면 패턴의 모티브는 무한히 증식하는 데이터의 흐름과 견고한 철제 갑옷의 세련되고 강한 이미지이다. 배치계획은 지형 특성에 부합하는 최적의 안으로 선정하였으며, 외부공간 활용에 유리하고, 풍화암층 지반을 고려했으며, 절성토의 최소화와 업무공간의 남향 배치 등에 가장 유리한 대안이다. 주변과 의 조화를 고려한 본 계획안은, 전면의 외부공간을 향후 시설 증축을 위한 유보지로 255레벨에 계획했으며, 이를 중심으로 북측 257레벨에 행정동 및 전산동을 배치하고, 남측 지형에 맞추어 방문자 주차장과 공개공지를 배치하였다. 

This plan aims to establish a single integrated building that serves both programs — the data unit and the administrative unit — and to simultaneously reinforce a functional connection with Korea's best cloud computing center through an emphasis on eco-friendliness, high-efficiency, and stability. With much consideration given to the surrounding landscape, the main architectural mass is placed along with the pre-existing topography, while the landscape is shaped as if it is floating like a "cloud", with the lower part of the building represented as a transparent horizontal louver. As a single mass symbolizing a robust image, the mass has a strong frontal focus as a government office, while the implementation of a repetitive facade pattern has a sophisticated and strong image that can be seen as being symbolic of both an infinitely proliferating data flow and robust steel armor. For the placement plan, HAENGLIM offered an optimal design option that is suitable for the surrounding topographical features. HAENGLIM also considered a weathered rock layer, which could be favorable for utilizing the external space, as the most advantageous alternative for minimizing a cut embankment and placing the working space toward the south end of the site. In order to create a planning scheme that peacefully coexists with the surrounding area, this plan is based on the reserved land at the level of 255 in order to expand facilities by using frontal external space. Based on this site, both the administrative unit and data unit are positioned at the level of 257 at the north edge of the site, while the visitors parking lot and site entrance are suitably placed at the southern edge of the site.



SUMMARY
DESIGN

2017
LOCATION

Dong-gu, Daegu, Republic of Korea
USE

Government
AREA

79,351.00㎡
G.F.A

33,810.52㎡
FLOORS

Data Unit : B1, Administrative Unit :  B2/F4
CLIENT

NIRS (National Information Resources Service)



RENDERING
NEXT




#2017, #대구광역시, #업무시설, #공공청사, #설계, #Design, #Business, #Government

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM