Office BuildingCompetition Design for National Pension Service 2nd building Competition (국민연금공단 제2사옥 계획안)



Third slide



DESCRIPTION

꿈을 담는 그릇이라는 컨셉을 가진 국민연금공단 본부사옥, 국송의 컨셉으로 계획된 기금운용사옥과 조화와 연계를 고려하고 국민에 대한 신뢰와 가치상승을 형상화해 국민연금공단을 상징화 하였다.부서 간 업무교류가 많은 국민연금공단의 업무 특성을 고려하여 수직연계가 가능한 커뮤니티허브를 계획하여 부서간 업무교류를 위한 부서회의실등을 집중배치 하였다.업무시설을 남향으로 배치하여 친환경 입면시스템을 통해 일사량을 약 27%룰 저감하여 쾌적한 업무환경을 조성하였으며, 패시브디자인으로 에너지 절감형 사옥을 계획하였다.주변환경과 소통하는 최적배치계획으로 개방영역인 전면광장을 계획해 공공성을 부여하고, 남향으로 배치된 업무공간, 직원들에게 휴식을 제공하는 후정과 체육시설을 배치하여 명확한 토지이용계획 수립과 향후 확장성을 고려하였다. 또한, 방문객이 쉽게 접근할 수 있도록 전면광장 측에 대회의실을 배치하고 편의시설을 후정과 인접 배치하여 직원들의 접근성을 높였다.신뢰와 가치상승의 균형미로 국민연금공단을 상징화 하였다. 수평의 기단부 계획으로 국민연금공단의 안정과 신뢰를 형상화하고, 전통패턴의 현대적 해석으로 전주의 지역성을 반영하였으며 고객의 행복가치를 높이는 국민연금공단의 이미지를 재해석해 상징성을 부여하였다.

With appreciation towards the headquarters of the National Pension Service that has the concept of a vessel that embraces dreams and to link with the existing fund management building, the National Pension Service 2nd building symbolizes the trust of the public. As a business characteristic of the Pension Services, each department interacts with each other in various cases. In respect to such character, the community hub is laid out that allows vertical connection and the conference rooms are focused in the hub for convenience. The main office facilities are positioned in the South side of the site and by the adoptions of an eco-friendly facade system, up to 27% of insolation is reduced, providing a pleasant working atmosphere. Through a passive way of design, the building stands as an energy efficient hub. The ideal arrangement plan that communicates with the surrounding environment endows publicness as the open square lies in the front. In the Southern side of the building, the office space is arranged and the gym and rear garden offers rest and vibrance towards the users. Also, the user accessibility is increased as people can conveniently use the conference hall adjacent to the front square. The convenience facility and the rear garden is also closely positioned for an easy access of the employees. The mass is symbolized with a balanced aesthetics, revealing trust and value. The horizontal stereobate symbolizes the trust and stableness of the National Pension Service. With the contemporary interpretation of the traditional pattern of Jeonju, the National Pension Service 2nd building will serve as a center that values the people and their happiness.



SUMMARY
DESIGN

2018
LOCATION

Jeonju-si, Jeollabuk-do, Republic of Korea
USE

Business Facility
AREA

21,029.00㎡
G.F.A

21,066.01㎡
FLOORS

B1/F8
CLIENT

Public Procurement Service




#2018, #Business Facility, #업무시설

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM