Office BuildingCompetition Design for Seongnam Global ICT Convergence Planet (성남글로벌 ICT융합 플래닛 계획안)



DESCRIPTION

4차 산업혁명의 핵심기술을 형상화한 형태로 글로벌 진출을 선도하는 ICT 융합플래닛의 아이덴티티를 구현했다. 분양 및 임대시설을 분리해 독립성을 확보하고 정보공유, 연구, 복지를 지원하는 창의적 교류공간을 입체적으로 계획하여 소통하고 즐기며 일하는 공간으로 계획했다. 기초부하를 저감하는 배치안을 바탕으로 차양 및 에코튜브를 적용, 장스팬 구간에는 단일철골보로 공간활용성을 높이고 적합한 양중계획을 마련하는 스마트기술을 적용했다.마스터플랜 연계, 외부공간, 환경성을 분석해 최적 대치대안을 선정했다. 전면에 넓은 진입광장, 후면에 친근한 휴게 정원을 조성했다. 분양 및 임대시설을 분리하고 지형에 순응하며 열린 조망 및 소음에 대응하는 친환경 시설배치로 주변 환경과 소통하는 배치계획을 수립했다.기능적으로 매스를 분리한 후 조화로운 디자인으로 제3테크노밸리로 확장하는 소통의 창을 형상화해 성장기업의 국제적 도약을 상징화했다. 입면 패턴은 4차 산업혁명의 핵심 기술 4가지를 형상화 해 건물 전체가 첨단산업이미지를 구현한다. 남측과 서측의 수평, 수직루버는 건물 전체의 일사량을 효율적으로 조절한다. 제2테크노밸리 색채 가이드라인을 바탕으로 금속 패널과 루버를 입면재료로 사용해 미래지향적 이미지를 구현했다.

The ICT Convergence Planet’s identity of leading the global trend is realized in the shape that symbolizes the major technologies of the 4th industrial revolution. The zones for rent and installment sales are divided, securing the independence between the two. It is also planned to be a communicative and vibrant working space as communicative spaces that could support creative ideas in the field of information, experiment and welfare are formed.With a site plan that decreases the stress on the foundations of the overall structure, awnings and eco-tubes are applied as well. In the section with wide spans, singular steel frame beams are used to increase the practicality in the given space and smart technologies are adapted in which proper lifting plans are possible. The ideal solution was selected in respect to its connection to the masterplan, exterior space and ecofriendly aspects. At the entrance lies a spacious square and in the rear lies a conveniently placed resting space of nature.The rental space and installment sales are divided and correspond to the topology, responding to the open view and sound through an ecofriendly site plan in which allows a communication between the nature and the building.The mass is divided in a functional manner with a harmonious design which symbolizes the building as a window of communication that expands to the 3rd techno-valley.The pattern placed in the façade symbolizes 4 core technologies of the 4th industrial revolution, making it possible of the whole building being shown as the state-of-the-art technological hub.The horizontal and vertical louver from the South and the West regulates the overall sunlight exposure of the building in an efficient manner.Through the selection of metal panels and louvers as the materials for the façade based on the guidelines of the color palette of the 2nd technovalley, a futuristic image was able to be realized.



SUMMARY
DESIGN

2018
LOCATION

Songpa-gu, Seoul, Republic of Korea
USE

Office Building
AREA

5,940.00㎡
G.F.A

39,377.98㎡
FLOORS

B4/F9
CLIENT

PUBLIC PROCUREMENT SERVICE



#2018, #Office Building, #Songpa-gu

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM