EducationCompetition Design for Narakiwoom Policy Training Institute (나라키움 정책연수원 계획안)



DESCRIPTION

새로운 연수 환경으로 자연과 소통, 내·외부 연계를 통한 공간 창출을 계획 했다. 자연과의 조화, 자연과의 연결을 통한 경계 허물기, 다양한 공간 변화를 통한 커뮤니티 계획을 구상했다. 또한 서해의 다양한 모습(서해의 흩어지는 물결, 유유히 하늘을 나는 갈매기, 할미·할아비 바위를 닮다)을 담은 안면 도의 상징성을 표현했다. 해변의 사구(沙丘)가 바다와 육지의 공존을 의미하듯 자연과 인간의 공존, 즉 공존의 장을 표현했으며 누하 진입, 차경, 전벽돌 등 한국 전통건축의 구성 요소들을 현대적으로 재해석했다. 
첫 번째로 수익성 확보[ECONOMICS]가 있다. 부대시설 수익을 창출하기 위해 연수원 최적의 계획안을 제시하고 유지관리비 절약을 고려했다. 안면도 자연환경을 조망하고 즐길 수 있는 시설을 집중 연계하고 상업시설 광고 효과를 위한 BIG Brand F&B를 대상으로 유치했다. 두 번째로 지역상생[PUBLIC]을 통한 공공성 확보이다. 문화활동이 활발한 비즈니스층 접대 및 재충전을 위한 Refresh Dining 공간을 제공하고 옥상정원 및 옥외 휴게공간을 통해 이용자들 간의 소통을 유도한다. 또한 보행자 통로 및 야외시설 연계로 이용자들 간의 합리적인 동선을 유도했다. 세 번째로 확장성을 고려[FLEXIBILITY]한 사용자 요구를 반영한 모듈 계획 및 증축 계획에 있다. 단기 교육, 세미나 및 워크숍, 지역 행사 등 각종 행사의 유치 및 운영이 가능한 시설을 계획했다. 네 번째로 조화[COMFORTABLE]를 바탕으로 한 교류 및 휴식을 위한 최적의 공간 조성에 힘썼다. 대지 진입과 연계된 열린 광장으로 교류의 중심 공간을 형성하고 서해 경관 및 다양한 공간으로 테라스 영역을 극대화했다. 또한 서해와 소나무 숲에 둘러싸여 힐링하는 치유의 공간으로 특화시켰다. 

A space for a new training environment was designed by connecting the indoors with the outdoors together with nature. This community plan breaks boundaries by harmonizing and connecting with nature, and realizes diversification of space. Various faces of the West Sea (sparkling ripples of the West Sea, seagulls peacefully crisscrossing the sky, and comforting, rustic rocks), symbolize Anmyeondo Island. Just as the sand dunes on the beach represent the coexistence between the sea and land, this building expresses a field of coexistence between nature and humans. Components of Korean traditional architecture such as a gatehouse, panoramic landscape were incorporated into the building, and traditional bricks were reinterpreted in modern ways. 
The first factor to be considered was economic feasibility. Auxiliary facilities were designed to generate maximum profit, and the optimal plan for saving maintenance costs was proposed for the training institute. Facilities with a panoramic view over the natural environment of Anmyeondo Island were intensively connected, and big brand F&Bs were mainly targeted to create an advertisement effect for commercial facilities. The second factor is public property and its coexistence with the region. A refreshing dining space for culturally active business entertainment and healing is provided, and rooftop garden and outdoor relaxation zones provide areas of exchange between users. In addition, the pedestrian passage and outdoor facilities are connected to provide rational traffic thoroughfares for users. The third is module planning and expansion planning that reflect the flexibility required by users. Facilities capable of holding and operating short-term training programs, seminars, workshops, and regional events were planned. The fourth is an optimum space for exchange and relaxation that is comfortable. The central space for exchange was formed by the open plaza connected to the site access, and the terrace area was maximized by use of the scenery over the West Sea and diverse zones. This area, surrounded by the West Sea and pine forest, was especially designed as a space of healing.



SUMMARY
DESIGN

2016
LOCATION

Taean-gun, Chungcheongnam-do, Republic of Korea
USE

Education, Research
AREA

48,218.00㎡
G.F.A

21,233.97㎡
FLOORS

B2/F8
CLIENT

KAMCO



MODELS
NEXT




#2016, #설계, #교육시설, #연구시설, #연수원, #Design, #Research, #Education

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

PRESSROOM

RECENT NEWS

INSTAGRAM

   


HAENGLIM ARCHITECTURE & ENGINEERING / E-mail : hlac@haenglim.com / 사업자등록번호 : 213-81-54324

Copyright ⓒ 2018 HAENGLIM ARCHITECTURE & ENGINEERING CO.,LTD. All Rights Reserved. 


HAENGLIM ARCHITECTURE & ENGINEERING 

E-mail : hlac@haenglim.com / 사업자등록번호 : 213-81-54324

Copyright ⓒ 2018 HAENGLIM ARCHITECTURE & ENGINEERING CO.,LTD. All Rights Reserved.