Office BuildingGocheon-dong Community Service Center (고천동 주민센터)



DESCRIPTION

'문화와 소통을 담아내는 그릇 만들기'를 콘셉트로 친환경 에너지를 절약을 실천하고, 주민들의 소통의 공간과 문화를 나누는 공간을 계획했으며 주민과 청소년의 삶의 질 향상을 구현한다. 녹색건축인증 우수등급과 건축물 에너지 효율등급 1등급으로 설계되었고, 에너지 절약을 위해 태양광 및 지열시스템을 적용했다. 주요 외장재로는 현무암, 알루미늄 패널, 압출성형 시멘트 패널, THK24 로이복층유리가 사용되었다. 대지가 협소하여 토지 이용을 극대화하기 위해 2층에 공중정원을 계획하였고, 건축물의 입면으로 전면도로 접근시 인지성과 상징성 강조했다. 1층은 도로 에서의 연속성 확보와 진입의 편의성 및 접근성을 고려하여 필로티 및 효율적인 주차를 계획했다. 

With the driving concept of "creating a vessel for culture and communication" established, we aimed to create environment-friendly energy conservation practices, a space for communication between people, a space for sharing culture, and improvements in the quality of life for both residents and the youth alike. It was designed with an excellent grade in green building-certification standards and a grade 1 in building energy-efficiency standards, and to save energy, the building utilizes both solar and geothermal systems. Main Exterior Materials: basalt, aluminum panels, extruded cement panels, and THK24 Low-E Thermopane glass. As the site is narrow, the public garden was planned on the second floor to maximize land use, and the plan for the elevation of the building emphasizes a sense of recognition and symbolism when viewed from the front road. The piloti and efficient parking were planned with consideration given to securing continuity with the ground-level road, as well as overall convenience of access and accessibility.



SUMMARY
DESIGN

2013
COMPLETION

2016
LOCATION      

Uiwang-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea
USE

Office Building
AREA

1,710.10㎡
G.F.A

6,941.67㎡
FLOORS

B3/F5
CLIENT

Uiwang City



COMPLETION




PRESS

[건축세계]18.10월 단행본(I_PUBLIC)_고천동 주민센터


#2013, #의왕시, #설계, #공공청사, #업무시설, #주민센터, #2016, #준공, #Design, #Winner, #Completion, #Office Building

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM