Sport FacilitiesGunpo Public Sports Center (군포시 국민체육센터)



DESCRIPTION

Social Public Center(사회적 공공공간)는 주변의 열악한 공공환경에 대하여 1층을 공동체를 위한 문화공간으로 프로그램화하고, 주민들의 요구 사항인 북카페, 문화교실 등을 배치하여, 주민들에게 용이한 접근을 제공하고 주민 스스로 공동체를 구축해 나갈 수 있는 사회적 공공 공간을 제공한다. Green Community Center(생태적 문화 공간)은 공동체 활동이 일어날 수 있는 다양한 공공 프로그램을 개발하고, 문화휴게공간 및 유아 놀이방, 판매 공간을 연계하여 기존의 녹지 및 산책로 등을 외부 공간과 접목시킴으로써 쾌적한 쉼터를 창출할 수 있도록 계획했다. Open Active Center(공공에게 열린 활동 공간)은 대운동장 트랙과 실내 스포츠 활동을 연결하는 파사드를 계획하고, 다양한 시설 및 기능을 삽입하였다. 대운동장 및 트랙, 그리고 산책로 등과 연계하여 주민들의 접근이 용이하도록 정면을 배치하고, 시설 및 기능을 이들과 연계하여 구성함으로써, 내·외부 공공의 장소로 확장될 수 있도록 배려하였다. 주차장 및 도시로부터의 접근이 용이하도록 프로그램 조닝을 확보하고, 대지의 조건을 활용한 선큰과 데크의 배치를 통해 조망, 일조, 통풍 등을 원활하게 얻을 수 있도록 계획하였다. 당동지구 스포츠타운의 도시공간을 반영하며 내부 공간에 반영된 4면은 각기 다른 모티브를 보여준다. 활동 공간은 Active Skin(금속판넬)으로 문화 및 사회적 공간은 Quiet Skin(옅은 회색의 석재)으로 감싼다. 체육센터와 자연의 지형을 융합하여 입면 및 매스 구성을 통하여 그린 커뮤니티 (Green Community) 공간을 계획하였다. 외부 활동을 매개하는 1층의 유리 입면과 적정 벽면율을 통한 효율적 에너지 계획으로 근린공원과의 연계성을 확보하였다. 대운동장 트랙의 색채를 활동 외피의 색채에 반영하여 대운동장과의 연계성을 확보하고 주거 단지를 향해 열린 입면은 돌출하여 그 성격을 극대화했다. 

The first floor is programmed as a cultural space to improve the existing public environment, which we view as currently being inadequate. We allocated space for a café in order to contribute to the needs of the citizens and provided an access road for people who enjoy walking and exercise outdoors. It is designed to create a comfort zone by combining the existing greenery with the rest of the exterior space, creating both a natural connection for the cultural space, a child center with commercial spaces, and promoting the development of various public programs where a multitude of activities can be conducted. The building façade is designed to connect the main sports ground with the indoor sports center, as well as to various other facilities that can all help maximize the usage of the design. The main facade of the building was planned around the concept of providing easy access for the residents in the neighborhood in connection with the main sports ground and track, as well as the nearby nature trails. The program zoning is designed to achieve a straightforward approach from the parking lot and city, and the building is designed to improve natural sunlight penetration, natural ventilation, views to and from the sunken plaza, and the inclusion of an exterior deck that utilizing the unique conditions of the site. The elevation design reflects the cityscape of Dangdong district's sports town and the 4 elevation faces inside of the building showcase these individual motifs. The activity space is covered with an "active skin"(metal panel) while the cultural and social space is covered with a "quiet skin" (light grey stone). The green community center is designed by combining the sports center with the natural contours of the site. The elevations are designed to create a connection stemming from the neighborhood park through the fenestration proportion between open glass and the exterior wall. The elevation itself is designed to maximize its identity by protruding out towards the residential complex. The color of the running tracks was reflected in the design of the active skin to establish a visual connection with the main sports ground, reflecting the color of the running track back onto the active skin of the building.



SUMMARY

DESIGN

2015
LOCATION

Gunpo-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea
USE

Sport Facility
AREA(㎡)

1,904.00㎡
G.F.A(㎡)

7,220.79㎡
FLOORS  

B1/F4
CLIENT

Gunpo City



PRESS

[건축세계]16.01월호(248호)_군포국민체육센터, 완주삼봉지구A-1BL공동주택
[건축세계]16.02월호 (ACA)_부산 통합청사,서울기록원,군포 국민체육센터,완주 삼봉지구 A-1BL 공동주택, 구월 농산물도매시장
[CONCEPT]16.01월호(201호)_군포 국민체육센터
[A&C설계경기]16.02월호(117호)_군포국민체육센터




#2015, #군포시, #체육시설, #설계, #Sport Facilities, #Design, #Winner

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM