ARCHITECTURE
행림건축 설계파트의 전략 종목은 크게 도시주거설계, 도시개발사업, 공공건축사업입니다. 도시주거와 개발 분야에서는 새로운 친환경 패러다임과 
스마트 시티의 방향을 제시하며 경기도 등 정부발주사업에 역량을 집중해 사업을 진행하고 있습니다. 
특히 국방사업분야는 미국 국방부(육해공군)와 설계협약을 체결한 유일한 기업으로써 
국내 설계사무소 중 독보적 사업실적을 보유하고 있습니다. 

EducationBaegot-Newcity Baegot 2 Middle School (배곧신도시 배곧2중학교)


DESCRIPTION

학교는 일상에서 문화, 사회적인 관계를 맺어 가는 작은 도시이며 학생들이 일상생활의 대부분을 할애하는 또 다른 의미의 집이다. 학습, 휴게 및 다양한 교류활동을 지원하는 도서실 중심의 커뮤니티 영역을 조성했고, 홈베이스와 커뮤니티 영역을 학교생활의 중심공간으로 만들었다. 또한 대지를 동서로 가로지르는 3개의 띠는 운동장 및 공원, 교사동, 주차장에 의한 대지 구획을 분할했으며 각 구획의 연계를 통해 기능적이면서도 유기적인 동선계획을 수립했다. 마지막으로, 3개의 부속 영역으로 나누어지는 교사동은 교육, 커뮤 니티, 사회영역으로 세분화된 조닝 계획을 중심으로 각 영역 간 경계를 개방 하여 효율적인 동선 제공과 자유로운 활동을 보장했다.
자연으로 둘러싸인 학습환경을 조성했다. 생태공원 및 조경계획을 통해 주변 공원 및 녹지와 연계했으며 교사동 집약 배치를 통해 쾌적한 외부공간을 확보했다. 또한 주 소음원으로부터 이격하여 양호한 교육 환경을 조성하고 남쪽에 운동장을 배치하여 교사동을 도로로부터 이격 배치했다. 마지막으로 주민개방영역과 학습 영역을 분리하기 위해 넓은 진입광장을 조성하여 방문객을 환영하는 공간을 계획했다. 그리고 지역 커뮤니티 공간과 학습공간의 영역도 구분했다.

A school not only functions as a small city where students build cultural and social relations, but also as a second home where students spend most of their daily lives. To achieve a multi-faceted spatial composition which is filled with students' learning and various activities, the concept of zoning in urban planning is applied to the construction plan. The complex composition of the site was arranged around three belts, which cut across east and west (playground and park, teachers' building, and parking lot). The teachers' building area was subdivided into three subsidiary sectors (education, community, and social sector) for zoning. Not having any boundaries between the sectors allowed for activities to take place without having to place restrictions, thus allowing for more efficient internal circulation.

This educational environment was designed to take advantage of the surrounding nature. The facility connects with neighboring parks and greenery through the eco-park and other means of landscape planning, and a pleasant outdoor space was created by carefully arranging the layout of the faculty buildings. The facility was also distanced from nearby urban noise sources. A pleasant educational environment was formed by separating it from the main sources of noise in the area, and the teachers' building was located away from the road by placing the schoolyard to the south edge of the site. To separate the learning areas from the public spaces, a large entrance plaza was designed that welcomes visitors. The local community space and learning space were also separated from each other.



SUMMARY
DESIGN

2015
LOCATION

Siheung-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea
USE

Education, Research
AREA

14,500.00㎡
G.F.A

14,755.40㎡
FLOORS

F5
CLIENT      

Siheung Future Urban Development Corporation



RENDERING
Second slideSecond slide



MODELS






#2015, #시흥시, #교육시설, #중학교, #학교, #당선, #Education, #Research, #School, #Design, #Winner

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM