GovernmentDaejeon Regional Tax Office (대전지방국세청)



DESCRIPTION

대전지방국세청 청사가 들어서게 될 대지는 광역적으로 교통의 요충지이자, 대전의 주요기관시설과 인접하고 있다. 대덕구의 중점경관관리구역 내에 위치하며, 계족산과 주변 공원을 연결해주는 자연경관의 요충지이기도 하다. 인근 주거시설 및 공공시설을 초록으로 이어주며, 지역 커뮤니티의 중추역할을 할 것이다. 소통의 중심지인 대지는 지역사회로 커뮤니티를 확장시키며 지역 커뮤니티의 중심이 될 것이다. 현재 대지의 북측에는 공동주택단지가 인접해 있다. 기존 청사 위치에 그대로 계획을 할 경우 주택단지의 채광권을 크게 침해하므로 대전시의 동지 남중고도에 맞추어 이격거리를 확보했다. 대전지방국세청 청사는 기존 대지를 최대한 보존하며 녹지연계로 주변 환경을 배려하고 지역주민과 소통하는 국세청을 제안하였다.

The Daejeon Regional Tax Office building serves as a hub of traffic and lies adjacent to the other main institutional facilities in the area. This building will add a green image to the adjacent residential facilities and public facilities and will play a pivotal role within the local community. The land, which serves as the center of communication, will not only be expanded to the local community, but will become the center of the local community. On the northern side of the site, there is an apartment complex. If planned at the same location as the existing office, the sunlight coming from the right of the complex would be infringed upon, and thus we secured an adequate clearance distance. We proposed that the design of the tax office building and its site as a whole still preserves the existing land as much as possible, and also gives consideration to the surrounding environment with regards to its connection to other green spaces, as well as its ability to communicate with local residents.



RENDERING
Second slideThird slide


SUMMARY
DESIGN

2016
LOCATION

Daedeok-gu, Daejeon, Republic of Korea
USE

Government, Office Building
AREA

18,182.10㎡
G.F.A

20,703.18㎡
FLOORS

B2/F7
CLIENT

Public Procurement Service




PRESS

[CONCEPT]17.03월호(215호)_서부복지타운 및 서부실내체육관, 대전지방국세청 청사
[건설경제]16.11.18_행림건축,20억원 규모 대전지방국세청 신청사 설계용역 수주




#2016, #대전광역시, #업무시설, #공공청사,#설계, #당선, #Design, #Winner, #Government, #Office Building, #Daejeon

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM