ARCHITECTURE
행림건축 설계파트의 전략 종목은 크게 도시주거설계, 도시개발사업, 공공건축사업입니다. 도시주거와 개발 분야에서는 새로운 친환경 패러다임과 
스마트 시티의 방향을 제시하며 경기도 등 정부발주사업에 역량을 집중해 사업을 진행하고 있습니다. 
특히 국방사업분야는 미국 국방부(육해공군)와 설계협약을 체결한 유일한 기업으로써 
국내 설계사무소 중 독보적 사업실적을 보유하고 있습니다. 

CommercialSeoul Milk Factory (서울우유 신공장)



DESCRIPTION

행복한 젖소에서 얻은 우유를 청정한 친환경 공장에서 가공되어 신선함을 유지시키는 콜드시스템을 통해 행복한 우유를 생산하는 최첨단 서울우유 신공장을 계획하였다.
중앙의 동선축을 중심으로 생산과 사무동, 견학 동선을 명확히 구분하였으며 진입시 상징성을 고려하여 전면부에 사무동을 배치하고 추후 동별로 증축이 가능하도록 계획하였다. 차량 동선을 화물차 및 승용차의 주차공간 및 통로폭을 확보하고 단지 내 전체 순환이 가능하게 하면서도 수유동에는 집유 차량이 우유동과 분유동에는 출하차량의 진출입이 가공품동에는 이고 차량의 진출입이 원자재 창고에는 입고 차량의 진출입 등이 각 동별로 원활한 접근이 이루어질 수 있도록 계획하였다. 또한 사무동 전후 면에는 근무자들을 위한 주차계획을 하고 견학자 및 방문자를 위한 주차장도 확보하였다. 외부공간계획으로는 견학자 및 근무자를 위한 누리 광장, 들꽃마루, 키즈 애니팜 등을 계획하였다.
자연을 담은 ECO-FACTORY, 24시간 돌아가는 콜드체인시스템, 신선한 서울우유의 이미지를 형상화 한 입면 패턴 계획을 적용하였다. 정면도는 우유의 신선, 청결함을 형상화한 디자인이며, 서울우유 심벌 로고를 패턴화한 우유동, 작업, 관리 견학 동선의 상징적인 축을 강조하였으며 전망 데크를 통한 자연 조망이 가능하도록 하였다. 측면은 낙농지원센터를 통한 커뮤니티 형성, 원유탱크의 컬러를 시각화하였으며 진입부 LED 옥외전광판을 통한 광고계획을 하였다. 

We have planned the design for a new Seoul Milk factory, which will produce happy milk from happy cows with a state-of-the-art cold system that maintains the freshness of the milk in a clean and eco-friendly factory. Centered around the central traffic flow, the Production and Office Blocks are clearly separated from the main flow of visitors, and considering the symbolism that can be seen from the entry, we have arranged the Office Block towards the front of the site to better allow for future expansion of each individual block. Regarding the flow of vehicular traffic, we have secured a large amount of parking spaces, as well as a wide traffic lane designated for freight trucks and passenger vehicles, while also designing the layout for a smooth flow of circulation throughout the entire complex. At the same time, we planned to ensure smooth access to each block, with milk-bulk tanks going to the Nursing Block, shipment vehicles to the Milk and Formula Blocks, vehicles to the Processed Goods Block, and stocking vehicles to the raw material warehouse. In addition, we have designed a separate parking plan for workers and a separate parking lot for visitors and tourists located at the front and back of the Office Block. Through the planning of the main outdoor space, we designed what we call Nuri Plaza, a Wildflower Floor, the Kid's Animal Farm, and additional outdoor spaces for both visitors and workers to enjoy. We utilized a unique elevation pattern plan to best embody Seoul Milk’s fresh image as a natural Eco-Factory, thanks in large part to its implementation of its always-running cold chain system. The front view of the complex is designed to express the freshness and cleanliness of the milk, and it emphasizes the symbolic axis of the Milk Block, processing, and management tour, which all use a pattern derived from the Seoul Milk symbol logo whilst also enabling the ability to be able to witness spectacular natural views from the observation deck. The side view works to create a sense of community through the Dairy Support Center, and is aesthetically represented through the color of a raw milk tank. We also designed an advertising plan that revolves around the main outdoor LED display board located at the entrance of the complex.




SUMMARY
DESIGN

2017
LOCATION

Yangju-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea
USE

Commercial
AREA          

Business District-District Unit : 194,770.00㎡, Application of Target Site : 121,545.00㎡
G.F.A

62,747.62㎡
FLOORS

F4
CLIENT

SEOUL DAIRY COOPERATIVE




PRESS

[건축세계]18.02월 단행본_의정부지방법원 남양주지원청사, 등기전산정보센터, 서부복지타운 및 실내체육관, 서울우유 신공장
[CONCEPT]17.06월호(218호)_서울우유 신공장
[건축세계]17.06월호(265호)_등기전산정보센터,서울우유 신공장
[건설경제]17.04.13_행림건축, 시공비 700억원대 '서울우유 신공장 건설사업'설계권 수주




#2017, #양주시, #상업시설, #공장, #설계, #당선, #서울우유, #Commercial, #Design, #Winner

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.