EducationCompetition Design for Gwangju Arts High School relocation construction and Gwangju Arts Middle School (Gifted Education Center) new construction project (광주예술고 교사 이설 및 광주예술중(영재교육원)교사 계획안)


DESCRIPTION

광주의 낙성관지, 예문(광주예술고 및 광주예술중(영재교육원))은 광주 무등산 산자락을 담아낸 독특한 조각미로 예술적 형태를 표현, 중·고 교실 분리, 특별실의 통합, 전공관의 독립을 통해 기능을 최적화, 전공관 별 시설특성 및 독립적 외부공간을 고려해 쾌적한 환경을 조성 호남고도로에서의 소음을 고려해 교사시설은 최대한 이격, 동측 주거단지와 서측 공원을 연결하는 문화축을 바탕으로, 공연장 증축은 비엔날레 예정지와 연계해 지역문화와 하나 되는 배움터로 계획 개방역역과 학습영역을 명확히 분리하고 본관동의 남향배치, 음악관의 소음을 고려한 주거단지 이격배치, 미술관의 균일한 조도를 위한 북측배치, 향후 공연장과 식당의 연계 등 시설특성에 최적화 통학길은 북측 5m의 레벨차이를 감안해 대중교통 및 주거단지에서 안전하도록 계획, 차량접근은 기존 진입로를 활용해 서측에서 이루어지며, 식당 및 미술관에는 별도의 하역공간을 고려하여 배치 중학교·고등학교 및 전공관의 명확한 분리, 특별교실 및 개방시설을 통한 통합, 각 전공관과 외부공간의 연계로 인터렉티브 조닝을 완성 힉습연계를 고려한 명확한 층별 구성으로 전문성을 확보하고, 기능별 적정 층고를 계획 지상 1층은 학생 및 지역주민과 소통하는 문화공간으로 계획, 커뮤니티 중심공간에 개방적인 도서관을 배치하고 편의 및 행정클러스터를 인접시켜 동선을 단축, 각 전공관 홀과 마당을 통합해 테마전시장으로 활용하고 영재교육원은 드롭오프존 계획으로 편의성 확보. 지상 2층은 학습교류의 중심공간으로 특별교실 전면에 전 시설을 연결하는 스팀존, 미디어존을 계획, 각 아트존은 전공관에 인접배치해 이용편의성을 고려, 일반교실은 미디어스페이스를 계획하여 자율적인 토론 분위기를 조성. 지상 3층은 예술교과과정의 공간특성을 만족시켜 음악관은 개인실습, 그룹실습, 이론실로 클러스터 조닝하고 레슨실을 중앙에 배치해 교사와의 소통을 유도. 미술관은 갤러리존의 중앙홀을 중심으로 각 과별로 조닝하고 이론실은 남향, 실습실은 북측에 배치해 균일한 조도로를 고려. 무용관은 그룹 이용을 고려해 넓은 커뮤니티존을 제공. 각 동아리실은 전공관별로 인접배치해 영역별로 분리하고 외부데크를 활용해 클럽활동을 지원. 지상 4층은 학습공간의 확장에 주안점을 두어 전공관 및 교실과 직접 연결된 옥상정원 계획으로 창의적인 사색과 교류를 촉진시키고, 숲을 형상화 한 루프포레스트 연출로 예술적인 감성공간으로 활용

Gwangju's signature, Ye-moon (Gwangju Art High School and Gwangju Arts Middle School) is a unique sculpture that captures the mountains of Mt. Mudeung in Gwangju, expressing artistic forms, separating middle and high school classrooms, integrating special rooms, and a major museum. Optimize function through independence, take into account facility characteristics by major and independent external space the creation of an Environment Considering the noise on Honam Expressway, the teachers' facilities will be separated as much as possible, and based on the cultural axis connecting the eastern residential complex with the western park, and the concert hall extension will be one of the learning centers in connection with the venue of the biennale. Optimized for facility characteristics such as clear separation of open and learning areas and southward layout of main building, separation of residential complex considering noise of music hall, north layout for uniform lighting of art gallery, connection between concert hall and restaurant in future The school road will be safe in public transportation and residential areas, considering the difference in the level of 5m in the North. Access to vehicles is made from the west using the existing access road. It is located in restaurants and art galleries considering the separate loading space Clear separation of middle and high schools and major centers, integration through special classes and open facilities, and the connection of each major to the outside space to complete interactive zoning Securing expertise with clear-cut layered configurations considering the high humidity link and planning proper stratification by function The first floor is a cultural space that communicates with students and local residents. It has an open library located in a community center, shortens traffic by adjacent convenience and administrative clusters, integrates halls and yards of each major, and uses it as a theme exhibition, while the gifted education center secures convenience by planning drop-off zones. The second floor plans a steam zone and media zone that connects all facilities to the front of the special classroom as the center of learning exchange, and each art zone is placed adjacent to the main hall to take advantage of the convenience of use, and the general class plans a media space to create an autonomous discussion atmosphere. The third floor satisfies the spatial characteristics of the art curriculum, leading the music hall to Zoning the cluster into a private practice, group practice and theory room, and to communicate with teachers by placing the lesson room in the center. The gallery is to be zoned in each department around the central hall of the gallery zone, and the theoretical room is to be located in the south, and the laboratory is to be placed in the North to consider uniform illumination. Dancers provide a wide community zone considering group use. Each club room is located adjacent to each major, separated by area, and club activities are supported by using external deck. The fourth floor focuses on expanding the learning space, promoting creative thought and exchanges with a rooftop garden plan that is directly connected to the main building and the classroom, and using it as an artistic emotional space by directing a loop forest that depicts the forest.



SUMMARY
DESIGN
  2019
LOCATION
  Gwangju, Republic of Korea 
USE
  Residential
AREA
  35,057.00㎡
G.F.A
  21,777.76㎡
FLOORS
  F4
CLIENT
  Public Procurement Service 




SKETCH




#2019, #광주, #교육시설, #연구시설, #Education 

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM