ResidentialCompetition Design for Asan tangjeong 2-A6BL apartment design competition (아산탕정 2-A6BL 공동주택 계획안)



DESCRIPTION

천변을 정면으로 바라보는 인프라배치로 휴양지에서나 누릴 수 있는 다채로운 자연의 풍경을 특별한 날이 아닌 일상에서 늘 경험할 수 있는 기회를 제공한다. 또한 수변공간과 연계하여 여러 독창적 시설을 계획하였으며, 루프테라스는 공간영역의 확장과 다양하고 입체적인 풍경을 부여한다.

신혼부부 특화계획 생애주기 별 신혼부부 니즈를 반영 신혼부부, 영유아부부, 다자녀부부에 따른 평면 및 공간 계획 이슈1 이웃과 함께 나누는 커뮤니티 밴드 – 공중가로형 데크를 통해 여러 커뮤니티가 하나로 묶이는 커뮤니티 밴드 제안 이슈2 아이들의 안전한 육아를 위한 그로잉 플라자 – 중앙집중형 광장개념 보다는 3개의 클러스터 각각에 위치한 마당조성 이슈3 커뮤니티로드 – 도시의 공공보행 녹지축과 곡교천 사이를 이어주는 네이처 스트리트(커뮤니티로드)를 통해 도시의 완결성을 증대시키며 사람과 자연이 함께하는 친환경 공간을 조성 대지가 가지고 있는 지리적, 지형적 특성을 고려하여 주변 환경과 조화를 이루는 단지를 계획, 차별화된 생활가로 디자인으로 단지의 상징성을 향상시키고, 대상지 주변 하천(곡교천)과 하나되는 스카이라인을 형성하여 자연과 도시를 맞이한다. 55㎡, 59㎡ 두가지 평형대의 기본유닛 구성으로 확장성을 극대화한 4Bay 구성과 세대내 환경을 개선하는 맞통풍 계획 및 3면개방 최대계획으로 거주환경의 기본성능을 향상스키고 가변벽체와 알파룸 강화로 주거공간의 활용을 극대화 시키면서 다양한 라이프스타일을 담아내기 위한 맞춤형 가변공간을 디자인한다. 신혼부부의 삶을 되찾아 주기 위한 주거환경 구축을 통하여 여유있는 삶을 담아낸다. 신혼부부가 집안에만 머무는 단지구조가 아닌 외부공간을 거주공간의 영역으로 확장시켜 이웃과의 소통과 교류를 만들어내고, 자연과 도시에 대응한 주거는 신혼가구의 생애주기에 맞춰 변화한다. 단지 중심에 어린이집과 관리사무소를 배치하여 중앙관리 및 어린이집 동선이 편리하도록 계획, 커뮤니티 가로 중심부에서 자연스러운 감시로 안전하고 주변 시설과의 시너지 효과를 기대한다.

With the infrastructure layout that looks directly at the natural environment, the resort offers an opportunity to experience the colorful nature of the scenery in everyday life, not on a special day. In addition, a number of original facilities were planned in connection with waterfront space, and loop terrace gives various three-dimensional views to the expansion of the space area. A Specialization Plan for Newlyweds Plan of Plan and Space according to newlyweds, Infant and Multi-Wedding Women's Needs by Life Cycle Issue1 Community bands shared with neighbors – proposed community bands that bring together multiple communities through public street decks Issue 2 Growing Plaza for Children Safe Child – Create a yard in each of three clusters rather than the Central Plaza Concept Issue3 Community Road – Increase city completeness and create an eco-friendly place for people and nature through Nature Street, which connects the city's public walking green axis with the stream. Considering the geographical and topographical characteristics of the land, the complex harmonizes with the surrounding environment. Improve the symbolism of the complex with a plan, differentiated lifestyle, and form a skyline that joins the stream (gokgyocheon) around the target site to greet nature and the city.With a 4Bay configuration that maximizes scalability with two basic units of 55m2, 59m2, and a three-sided open maximum plan, the company designs a customized variable space to maximize the use of residential space by strengthening variable walls and alpha rooms while maximizing the use of residential space. It captures a comfortable life through the establishment of a residential environment to restore the lives of newlyweds. The newlyweds extend the outer space, not the complex structure, where they stay only in the home, to create communication and exchanges with their neighbors, and the dwellings that correspond to nature and cities change with the life cycle of the newlyweds.The center of the complex is planned to have daycare centers and management offices at the center so that central management and daycare center traffic is convenient. With natural monitoring in the center of the community street, we expect safe and synergistic effects with surrounding facilities.



SUMMARY
DESIGN

2019
LOCATION

Asan-si, Chungcheongnam-do, Republic of Korea
USE

Residential
AREA

4,981.90㎡
G.F.A

65,608.65㎡
FLOORS

B2/F29
CLIENT

LH




MODELS



#2019,  #주거시설, #당선, #아산, #Residential, #Winer, #Asan

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM