ResidentialCompetition Design for Incheon Geomdan AA10-2BL Apartment Housing Design (인천검단 AA10-2BL 공동주택 설계용역 계획안)


DESCRIPTION

첫 번째로 이웃과 소통하는 새로운 생활문화공간으로 다양한 소통의 교류공간을 계획하였다. 또한 머물고 싶은 다양한 외부공간 및 특화 디자인 주동을 통해 열림이 있는 도시경관을 만들었다. 마지막으로 백년주택을 고려한 미래지향적 친환경 단지로서 개성을 담은 생활공간을 제안하였다.생활가로변에 휴먼스케일의 부대복리시설을 배치하고 단지 내부에 입주민을 위한 입체적으로 보차 분리된 커뮤니티 로드 계획으로 생활가로변을 지역주민과의 교류공간으로 활성화하였다. 그리고 두 개의 큰 축을 잇는 중앙부에 커뮤니티 광장을 조성하고 영구음영이 최소화된 타워동을 중앙부 남측에 배치하였다.이웃과 공유하고 상생하는 지역 명소를 만들기 위해 커뮤니티 유형에 따라 아이 활동의 거점이 되는 키즈 라이브러리, 사회활동의 발판이 되는 디딤돌, 경제활동의 재시작을 위한 시니어라이브러리 등 지역사회의 거점 공간으로 조닝하였다.계층간 거주유형을 고려하여 단위세대 평면을 계획하였다. 26타입은 1인가구와 주거약자를 대상으로 빌트인 시스템을 적용하여 거주성을 향상하고, 단일공간 내 주방과 거실을 분리하여 쾌적성을 높였다. 신혼부부를 대상으로 한 37과 46타입은 사용자 맞춤형 마스터룸을 강화하고, 측벽 발코니 특화계획 및 복층형 계획으로 개성있는 공간을 구현했다. 또한 가족구성원 변화에 대응할 수 있도록 가변형으로 계획하였다.지하주차장의 계획레벨은 대지 경사를 고려하여 절성토량을 최소화한 레벨로 계획함으로서 공사비를 절감하고 지형에 순응하는 주차장으로 계획하였다. 또한 주거동 위치를 고려한 적정 주차배분 계획으로 거주자의 이용 편의성을 높였다. 학교와 인접한 가로변에는 작은도서관, 소셜오피스 등 교육형 시설을, 단지 중심부에는 보육시설과 연계하여 어린이집과 관리사무소 등을 상업지역에 근접한 가로변에는 근린생활시설, 파머스 마켓 등 자족형 시설을 배치하였다. 중앙의 오픈광장은 지역주민과 함께 일상 속 이벤트를 만드는 소통의 장으로 계획하였다.도시와 지역사회가 어우러지는 열린마을을 만들고자 교류의 장인 생활가로를 활성화하고 단지 내부로 그 영역을 확장한 공공임대주택의 새로운 모델을 제안하였다.

First, we planned a space for various communication as a new living culture space to communicate with neighbors. In addition, various open spaces and specialized design movements to stay in have created an open urban landscape. Lastly, we proposed a living space with personality as a future-oriented eco-friendly complex considering 100 years of housing. Human-scale welfare facilities were placed on the streets of the streets and the community road plan was divided into three-dimensional sidewalks for residents. In addition, a community plaza was formed in the center connecting two large axes, and a tower wing with minimal permanent shading was placed on the south side of the center. In order to create local attractions shared and co-prosperity with neighbors, the Kiz Library, a hub for children's activities according to the type of community, a stepping stone for social activities, and a senior citizen center for the resumption of economic activities were zoned into the community's hub space. Unit household plane was planned by considering type of between tiers. The 26 type improved the habitability by applying the built-in system to single-person households and the weak living, and increased the comfort by separating the kitchen and living room in a single space.For the newlyweds, the 37 and 46 types reinforce the customized master room and create a unique space with the side wall balcony specialization plan and the duplex plan. In addition, it was planned to be variable to cope with changes in family members. The planned level of the underground parking lot was planned to be the level that minimized the amount of cut soil in consideration of the slope of the ground, thus reducing the construction cost and planning the parking lot to conform to the terrain. In addition, the proper parking allocation plan considering the location of the residential building enhances the convenience of residents. Education-oriented facilities such as small libraries and social offices are located on the side of the school, and nursery and management offices are located in the center of the complex. . The open plaza in the center was planned as a place for communication with local residents to make daily events. In order to create an open village where the city and the community harmonize with each other, we proposed a new model of public lease housing that revitalized the artisan living streets and expanded the area into the complex.



SUMMARY
DESIGN
  2019
LOCATION
  Incheon, Republic of Korea 
USE
  Residential
AREA
  6,441.42㎡
G.F.A
  87,058.35㎡
FLOORS
  B1/F25
CLIENT
  Korea Land & Housing Corporation




MODELS




#2019, #인천, #주거시설, #Residential 

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM