EducationNeungpyeong Elementary School (능평초등학교)



DESCRIPTION

차곡, 창평, 능곡, 그리고 용상에 포은 정몽주가 머물렀던 이야기를 담은 능평의 새로운 학교로서 길과 마당이 물줄기처럼 연결되어 여울을 만드는 학교이다. 학생과 지역주민의 동선에 따른, 학습영역과 개방영역의 분리로 시설 연계 및 개방을 강화하였다. 입체적이며 연속된 진입마당, 소통마루, 어울림마당, 상상마루 그리고 배움마당 등 동선에 따라 계획된 외부공간에서 다양한 소통과 교류가 일어나도록 하였다. 학교의 중앙에 실험, 전시, 토론 등 융합교육존을 형성하여, 미래형 창의융합교육을 실현하는 체험형 학교를 완성하였다.GL+117에서 GL+158까지 이어지는 능선에 위치한 사업부지의 특성을 고려해 최소의 사토량을 가지는 GL+140을 운동장 레벨로 산정하였고, 이를 중심으로 향, 조망, 소음 그리고 동선을 고려해 각각의 학교시설과 복합화시설을 적정 레벨 과 최적의 위치에 배치하였다. 각기 다른 레벨에 배치된 각 시설을 하나로 엮는 다양한 테마의 외부공간을 입체적으로 배치하여, 외부공간을 통한 원활하고 다양한 소통과 교류가 이루어지도록 하였다. 능평리의 지역성을 강조하는 '능평리의 자연과 도시를 잇는 학교'의 디자인개념을 바탕으로 입면계획을 진행하였다. 자연의 형상을 고려해 능선의 형태를 따른 매스계획과, 동선에 따른 외부공간과 학교 서로 연계되어 리듬감을 가지도록 입면을 디자인하여, 능평의 지역성을 반영한 친근한 이미지를 조성하였다. 능평을 내다보는 소통의 창과, 능평과 어울리는 조화의 창은 각각 도시경관과 자연경관을 받아드려 경관계획을 완성하였다. 1층 로비에서 2층의 정보체험센터로 이어지는 브라우징 스텝 중심의 독서 공간과 스팀존(3F), 아트존(4F), 뮤직존(5F)이 자리잡은 학교시설 중앙동은 각 층에 위치한 특별교실과 연계되어 창의적, 융합교튱이 가능한 입체적 공간으로서 노작·실습·전시·감상 등 다양한 체험교육의 장소로 계획하였다. 중앙동을 중심으로 동서로 나뉘어 남향 배치한 일반교실동은 남쪽 일반교실과 북쪽 소규모공간의 연계로 교실 뿐이 아닌, 복도 소규모공간 등의 다양한 공간에서 글쓰기·발표·토론 교육이 가능하도록 하였으며, 학년별 교과특성을 고려한 교실 사이 서로 다른 알코브공간 계획을 통해, 자기주도적인 학습과 놀이, 체험이 가능한 열린 포켓공간을 조성하였다. 식당/체육관, 정보체험센터, 영어체험실/ 다목적실 등 지원시설은 다양한 교육주제와 주민 개방 시 활용을 고려한 가변형 공간으로 계획하여, 이용성을 높였다.

It is a new school with a story of Chagok, Changpyeong, Dagok, Yongsang and Chagmongju(prime minister of Goryeo) We have strengthened linkage and opening of facilities by the separation of learning and public area according to the movement of students and local residents. It has various communication in external space planned according to the movement such as continuous entrance floor, communication floor, auditorium, sangsangmaru, and learning hall.The GL + 140, which has the minimum amount of soil, was calculated at the level of the playground, considering the characteristics of the site located on the ridge from GL + 117 to GL + 158. Based on playground, we put each school facilities and complex facilities at appropriate level and optimal location considering incense, view, noise and circulation. The exterior spaces of various themes are arranged in a vertical manner to connect each facilities at different ground levels, so that smooth and diverse communication can be achieved through the exterior space. Based on the design concept of 'School of connect nature with city' which emphasizes the locality of the Neungpyeong-ri. We designed a mass that follows the shape of the ridge and a rhythmic of elevation that connects the external spaces along the lines to create a friendly image that reflects the locality of the peak. On the first floor of the school facility, there is a Browsing Step library leading from the lobby to the Information Experience Center on the second floor. There is a STEAM Zone on the 3rd floor, Art Zone on the 4th floor, and Music Zone on the 5th floor. The general classrooms can be used for creative and convergent communication in conjunction with special classrooms located on each floor. A variety of experiential education programs such as work, practice, exhibition, and appreciation are planned. The general classrooms, which are divided into east and west in the center of school, are designed to be possible writing, presenting, and discussion in various spaces. And the different Alcove space planning between the classrooms considered, we created an open pocket space where self-directed learning, play, and experience are possible. Support facilities such as restaurants / gymnasiums, information experience centers, English experience rooms / multipurpose rooms were planned as variable spaces considering various educational subjects and residents.



SUMMARY
DESIGN
  2019
LOCATION
  Gwangju-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 
USE
  Education 
AREA
  15,030.00㎡
G.F.A
  19,624.40㎡
FLOORS
  B3/F5
CLIENT
  Gyeonggido Office Of Education



#2019, #교육시설, #당선, #Education , #Winer

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM