Civic & CultureBusan Myungji Cultural Complex (부산명지 문화복합시설)


DESCRIPTION
계획의 주안점으로 자연, 도시, 문화를 담은 부산의 새로운 삼각주로 세가지 개념을 담는다.1. 자연의 흐름을 고려하여 삼각주 문화경관만의 아이덴티티 형성 2. 이용객 편의 및 운영 효율을 위한 시설간 분리를 통한 최적 조닝으로 계획 3. 체육시설과 공연시설간 처짐차에 의한 부동침하를 대비하여 시설별 구조분리 및 진동전달차단으로 안전성 확보 역사, 자연, 개발환경 분석을 통해 배치 주안점을 도출하여 바다와 하천이 만나 생성된 장소, 자연과 도시가 만나 생성된 장소에 생태공원 속 새로운 문화 퇴적지 조성을 위한 조화로운 배치를 계획하였다. 자연과 도시환경의 문화적 소통을 위해 대지 양방향으로 보행동선을 연결하고 공연이 끝난 후 출차시 집중되는 병목현상을 대비하여 차량출구를 3차선 확보, 탄력적으로 운영 교통혼잡을 방지하였다. 공연시설과 체육시설의 운영을 고려하여 시설간 분동계획하고, 연결브릿지를 통한 공용공간 연계로 문화시설 이용자 편의를 확보하였다. 연결브릿지를 통한 식당, 북카페의 ㄱ연계로 시설간 활용을 고려하였고, 문화교육공간은 아카데미실로 특화하여 클래식 교육 및 세미나 공간으로 활용한다. 로비는 넓은 포이어 등의 열린공간으로 시설 활성화에 기여한다. 공연장 1, 2 층에 웰컴센터 및 카페테리아, 수익시설 등을 계획하여 공연만을 위한 콘서트홀이 아닌 낮시간과 비공연시 시설 활성화를 위한 인프라를 구축하였다. 중공연장은 음향적 친밀도가 우수한 슈박스 타입을 바탕으로 시각적 친밀도가 좋은 빈야드 타입의 장점을 수용하여 부산명지 복합시설만의 콘서트홀 디자인을 제안한다.철새도래지의 낙동강 갈대숲을 닮은 입면패턴 계획으로 모듈반복을 통해 경제성 및 시공성을 향상시키고 염해방지를 고려하여 입면재료는 비오염알루미늄패널을 선정하였다.


As the main focus of the plan, as the new DELTA of Busan, it includes three concepts of nature, city and culture. 1. Identity of the cultural landscape of the delta in consideration of the flow of nature 2. Optimum Zoning through separartion of facilities for convenience and operational efficiency of users 3. Secure safety by separating structures and blocking vibration transmission by facility in preparation for floating-down due to deflection difference between sports facilities and performing facilities Through analysis of history, nature, and development environment, a harmonious arrangement is planned for the creation of new cultural deposit sites in ecological parks, where the sea and streams were formed and nature and cities met. For cultural communication between the natural and urban environments, the walkway was connected to both sides of the land and the exit of the vehicle is secured in three lanes to prevent operational traffic congestion flexibly in preparation for bottlenecks that are concentrated upon departure after the performance. We planned the separation between facilities in considering the operation of performance facilities and sports facilities, and secure the convenience of users of cultural facilities by connecting public spaces through the bridge. Inter-facility utilization was considered through connecting bridge and book cafe, and also, cultural education space is specialized as the academic room and used as a classic education and seminar space. Lobby Space contributes to the vitalization of facilities through open spaces like wide foyer. Planned the Welcome center, cafeteria, retail facilities in first and second floor of Performance hall to establish infrastructure for revitalizing facilities in day-time and non-performing hours. We propose the design for Busan Myeongji Complex by accepting the advantages of the Vinyard type with good visual intimacy based on the Shoe-box type concert hall that has excellent acoustic intimacy. We designed the elevation pattern that resembles the reed forest of Nakdong River, the habitat for migratory birds, to improve economic and construction feasibility through module repetition, and non-contaminated Aluminum Panel is selected for the elevation material to take into account for Protection of Chloride Attack.



SUMMARY
DESIGN

2018
LOCATION

Gangseo-gu, Busan, Republic of Korea
USE

Civic & Culture
AREA

6,662.56㎡
G.F.A

12,484.44㎡
FLOORS

F3
CLIENT

Korea Land & Housing Corperation



RENDERING
NEXT



#2018, #복합시설, #계획안, #Civic & Culture, #Busan

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM