Civic & CultureChangdong start-up & cultural industry complex competition design (창동 창업 및 문화산업단지 복합시설)



DESCRIPTION
스타트업! 창동. 문화와 창업의 중심으로, 새로운 아이콘이 되고자 했다. 시그니쳐, 투게더, 아트 & 컬쳐, 그리고, 리뉴얼과 테크놀로지 이 다섯 가지 키워드는 지역경제를 활성화시키는 새로운 랜드마크로 도약할 수 있도록 본 사업을 Value UP 시킬 것이다. 본 사업에서 가장 중요한 3가지 이슈는 첫째, 사업성을 이유로 약화된 스카이 박스를 핵심으로 하는 디자인 위상을 강화하고, 둘째, 경제기반이 부족한 동북권 지역에 창업을 활성화하며, 셋째, 2만석 규모의 케이팝 공연장인 서울아레나와 연계하여 음악 중심의 문화산업 기반을 구축하는 것이였다. 또한, 공용공간을 확대하여 현상공모안으로 복원하고 상징성 강화를 위한 재해석을 추가하였다. 인허가 단계나 입찰지침에서도 국제현상공모까지 거친 본 사업의 디자인 복원을 가장 중요하게 다루고 있었다. 현상공모안으로 복원한 세가지 부분은 첫째, 창업 인큐베이터로서 상징성을 부여한 스카이 코웍 둘째, 문화 예술 표현의 캔버스가 되는 공간, 그래피티 월 셋째, 주변 문화시설들과 연계, 확장을 위한 썬큰 스트리트였다. 새롭게 재해석하여 추가한 부분은 지역 사회와 공유하는 49층 스카이라운지 교류와 융합의 지식공유 플랫폼, 스마트 허브였다. 두가지 RE와 NEW를 통해, 랜드마크 경관을 제시하였다. 본 대지는 창동역-공공문화시설-서울아레나를 연결하는 중심부에 위치하고 있으며, 따라서, 주변시설과 연계성 강화를 위한 배치전략이 필요하였다. 첫째, 원안에서 서울아레나로 가는 보행축을 차단시킨 북측 차량 출입구를 서측으로 이동시켰다. 둘째, 현상공모안에서 중심 보행축의 핵심 문화공간이었던 선큰 스트리트를 원안 대비 460m2 확대하여 거리문화를 활성화하였다. 셋째, 창동역 폐고가와 직접 연결할 수 있는 계획을 수립하여 단지 활성화를 도모하였다. 보행축 확보를 위한 차량 출입구 계획은 원안의 북측 보행축이 단절되는 문제점을 검토하여 제안은 서측에 주차 출입구를 배치하여 보행축을 확보하고, 공영주차와 부설주차를 45m 이격시켜 안전성도 확보하였다. 원안 대비 760㎡ 확대된, 입체적인 문화 이벤트 광장은 선큰을 활용한 오픈공연장인 이벤트 광장에서 공연도 보고, 워터 스크린을 통해 각종 이벤트가 열리며 버스킹 큐브존에서는 음악을 즐기는다양한 휴식공간을 계획하였다. 또한 스텝가든은 단순 계단이동이 아닌 단계별로 조성된 휴식공간으로 광장에 재미를 부여하고, 녹지면적을 증가시켰다. 다양한 문화체험 공간, 선큰 스트리트는 사업지 주변 문화시설 현황을 분석한 결과 원안의 문화집회시설인, 영화관보다는 서울아레나와 연계된 소규모의 공연장을 배치하는 것이 합리적이라고 판단하였다. 이 시설들을 원안 대비 460㎡ 넓어지고 37m 길어진 선큰 스트리트로 직접 연결하여 음악공연등을 즐길 수 있도록 계획하였다.

Start-up! Changdong. As the center of start-up businesses and culture, Changdong will become a new icon.The 5 keywords, signature, together, art & culture, renewal and technology, will revitalize the local economy and allow this project to value up the entire district as a new landmark. There were 3 main issues to be addressed in the design.The first was to strengthen a hierarchy in the overall design with the weakened sky-box lying at the core in appreciation to the business value.The second was to revitalize various start-up companies in the northeast area that has weak financial grounds. Also, the final issue was to construct a cultural business model with its grounds in the music industry in which could be aided by the cooperation with the Seoul Arena, a K-pop concert hall that can accommodate more than 20,000 people.Moreover, by expanding the communal area, the design was restored to its original idea and the design became more symbolic by adding reinterpretations.In the licensing and bidding guidelines, the restoration of its original unique design was most importantly treated, which had been changed while going through an international competition.What were restored were mainly three parts. The first was the symbolic Sky-box which serves as the start-up incubator of the district. The second was a series of graffiti walls that becomes the canvas of cultural expression. The last is the sunken streets that expands and connects to the neighboring cultural facilities.The newly added part with new interpretations was the Sky Lounge located in the 49th floor which shares its space with the local community and the Smart Hub, the information sharing platform that unites differences.Through the act of “Re” and “New”, a new landmark was visible.This site lies in the center that connects the Changdong station, public cultural facilities and the Seoul Arena.Accordingly, a site plan that could connect with the surrounding conditions was crucial.Firstly, the Northern car entrances that blocks the pedestrian pathways to the Seoul Arena was transferred to the west.Also, the sunken street that was the core space of culture in the original competition design, was expanded to 460 square meters, thus activating the streets.Lastly, the existing estates could also be revitalized as the currently abandoned Changdong bridge is directly connected.The car entrances were placed in the west side, thus securing the pedestrian pathways through the consideration of its problematic issues and security was also provided as the communal parking space is separated by 45m from the additional parking space.The widened 760 square meter culture event square that uses the sunken spaces allows people to watch a variety of performances, to participate in events shown through the water screen and to enjoy a series of entertainments in the Busking Cube Zone.The Step garden acts not just as a pathway but as a resting space with steps, endowing entertainment in the square and adding more green areas in the zone.Through the analysis of the current conditions nearby the site, it was determined more desirable to place small and medium sized theaters in the sunken street in which would be connected with the Seoul Arena. These facilities have become 460 square meter larger than the original plan and the 37m long sunken street directly links the people with many musical performances and activities for their excitement.



SUMMARY
DESIGN

2018
LOCATION

Dobong-gu, Seoul, Republic of Korea
USE

Civic & Culture
AREA

10,746.00㎡
G.F.A

84,158.24㎡
FLOORS

B8/F49
CLIENT

Seoul Investment Management Co.,Ltd.




RENDERING
NEXT


#2018, #복합시설, #당선, #Civic & Culture, #Winer

검색창에 해시태그(#키워드)로 검색하면 보다 빠르고 쉽게 원하는 게시물을 찾아보실 수 있습니다.

INSTAGRAM


HAENGLIM ARCHITECTURE & ENGINEERING / E-mail : hlac@haenglim.com / 사업자등록번호 : 213-81-54324

Copyright ⓒ 2018 HAENGLIM ARCHITECTURE & ENGINEERING CO.,LTD. All Rights Reserved. 


HAENGLIM ARCHITECTURE & ENGINEERING 

E-mail : hlac@haenglim.com / 사업자등록번호 : 213-81-54324

Copyright ⓒ 2018 HAENGLIM ARCHITECTURE & ENGINEERING CO.,LTD. All Rights Reserved.