Hi DCENTER PROJECT LIST

(주)행림종합건축사사무소의 PROJRCT DATA CENTER 입니다.

ㅁ현상  ㅁ실시 ㅁ수의  ㅁPQ  ㅁ 용도  ㅁ연도  ㅁ지역  ㅁ준공 ㅁ해외  ㅁ면적  ㅁ수상  ㅁ언론보도  ㅁ3d  ㅁ스케치  ㅁ모형사진  ㅁ사례조사  ㅁPM

Sport FacilitiesJEONJU Basketball Stadium (전주 실내체육관)


DESCRIPTION

공원과 대지가 유기적으로 만나 자연이 건물로 스며들고 건물은 다시 자연과의 경계를 허물어 자연과 건물이 하나 되는 전주의 풍경, 온·경을 실현하였다. 배치는 조촌천을 중심으로 기존 경기장들과의 조화 및 외부공간의 흐름을 연계한 유기적인 배치형태를 통해 기존 마스터플랜과 어우러지는 풍경을 연출하였다. 형태는 주변 자연으로부터의 흐름을 연결해 자연과 건물의 일체화로 풍경을 연결해가는 경관 디자인에 집중하였다. 공간은 생동감 넘치는 관람환경을 조성하기 위해 개방적인 데크 및 콘코스의 도입으로 다양한 풍경과 대화토록 하였다. 이상의 개념을 바탕으로 전주스포츠타운과 조화로운 배치계획을 수립했다. 기존 타원형의 경기장들과 조화로운 유선형의 배치형태는 스포츠타운을 완성해가는 주요한 경관포인트가 되고, 경계부 외부공간의 유기적인 흐름은 경기장들과 조화로운 공원으로 조성되어, 전주스포츠타운의 독특한 경관아이덴티티를 만든다. 좀 더 자세히 살펴보면 조춘천과 대화하듯 기존 경기장들과 조화롭게 외부공간을 그려내고, 그 위에 전방향 보행흐름을 유도하는 주경기장을 배치한 후, 자연을 바라보는 개방적인 콘코스의 계획으로 자연의 풍경을 연결하는 배치형태를 구현하였다.  외부공간은 주변 경기장들과 조화된 오밀조밀한 배치형태를 바탕으로 수변 및 경계부 외부공간의 흐름을 유기적으로 연결하였고, 체육관의 주진입부에는 넓은 들판광장을 조성하였으며, 기존 하천은 흔적을 간직한 채 시민들의 쉼터로 제공되는 등주변과 자연스럽게 연결된 링크스케이프를 실현하였다. 차량동선은 교차로에서 충분히 이격된 위치에 차량 진출입구를 계획하고, 방문객주차장과 인접해 보조경기장을 배치해 최근 활발한 대관수익성을 고려하였으며, 데크 하부 운영존에 직원주차장 및 VIP드롭존을 계획하는 등 효율성에 주안점을 두었다. 보행동선은 코너부의 넓은 광장을 거쳐 주경기장으로 진입하고,데크를 따라 거닐며 보조경기장으로 접근하며,콘코스 및 수변공원에서 쉽게 수익시설로 접근할 수 있는 등 편리성을 고려하였다. 전체적인 공간구성은, 주경기장과 보조경기장을 분리해 주경기장은 경기개최, 보조경기장은 생활체육으로의 최근 운영 트랜드를 반영하였다.보조경기장이 과거에는 선수훈련목적으로 주경기장 하부에 배치되었으나, 최근에는 선수훈련뿐만 아니라 동호회, 소규모공연, 생활체육행사 등 다목적으로 활용되는 트랜드를 반영해 주경기장과 분리배치를 통해 운영효율성을 극대화하였다.

The existing park and the land meet organically. Nature seeps into the architecture. Accordingly, the building breaks down the boundaries of nature again. The scenery of Jeonju, where nature and buildings become one, OnKyung is realized. The layout created a landscape that blends with the existing master plan through the organic layout of the existing stadiums and the flow of the outer space, centering on Jochon Stream. Form connects the flow from the surrounding nature. through the unity of nature and buildings The overall design focused on the landscape design that connects the scenery. In order to create a lively viewing environment, the space was designed to communicate with various landscapes through the introduction of open deck and con course. Based on the above concepts, we established a harmonious layout plan with Jeonju Sports Town. The existing oval stadiums are in harmony with the streamlined design of the architecture. Then, the building itself becomes a major scenic point to complete the sports town. The organic flow of outer space at the boundary is created as a harmonious park with the existing stadiums and the design created a unique landscape identity of Jeonju Sports Town. If one takes a closer look, it is evident that the architecture communicates with the natural environment and Jochon Stream. Exterior spaces are in harmony with the existing stadiums. After placing the main stadium that induces the walking flow on it, an open con-course reveals the view of nature. The design have implemented a layout that connects nature's scenery. The outer space is based on the dense conditions of the surrounding stadiums. The flow of the waterfront and boundaries in the outer space were organically connected and a large square was created at the main entrance of the gymnasium, and the existing stream was provided as a resting place for citizens with traces, etc. Thereby, the overall design realized a linkscape that is naturally connected to the surrounding area. The vehicle circulation plans the entry and exit of the vehicle at a location sufficiently separated from the intersection. Near the visitor's parking lot is placed the auxiliary stadium. This was the choice that was made in consideration of active rental profitability. An employee parking lot and VIP drop zone in the operation zone under the deck was laid out also in order to maximize efficiency. The walkway passes through a large square in the corner and enters the main stadium. Walking along the deck, approaching the auxiliary stadium, people can easily access to profit facilities at the concourse and the waterfront Park. Convenience has been considered as the priority. The overall spatial structure is mostly about separating the main stadium and the auxiliary stadium. The main stadium will host the games and the auxiliary stadium will be used for daily sports activities for the general public. We reflected the latest operational trends that is happening today. The auxiliary stadium, in the past, was placed in the lower part of the main stadium for the purpose of training athletes. Recently, not only training athletes, but also clubs, small-scale performances and activities are performed as well. Reflecting multi-purpose trends, the team maximized operational efficiency through separation and placement of the main stadium. Even though the outer surface area is increases by the decision of separating the stadiums, there is also beneficial aspects which are relatively reduced civil engineering costs and structural burdens. It can be adjusted within a total construction cost of 36.3 billion won.Especially, during the building's whole life cycle, the design will maximize operational profitability.



SUMMARY
DESIGN

2020
LOCATION

Jeonju, Republic of Korea 
USE

Sport Facilities
AREA

10,160.21㎡
G.F.A

14,946.79㎡
FLOORS

B1/F3
CLIENT

JEONJU CITY


RENDERING 






#2020, #전주, #설계, #체육시설, #당선  #Jeonju, #Sport Facilities